Skrifttyperne kommer

Del med dit netværk

Selvom der allerede er rigeligt med muligheder for at lave dokumenter mere eller mindre “kunstneriske” med wordart og andre ubehageligheder, kan man finde sig i situationer hvor man lige mangler den helt rigtige skrifttype.

Søgninger på skrifttyper (eller fonte) på Google bliver meget hurtigt meget uoverskuelige og desværre er mange af de steder der umiddelbart tilbyder skrifttyper ligeså uhæderlige som dem der tilbyder musik og billeder af underlødig karakter og efter et par klik vælter pop-op vinduerne frem.

Jeg har derfor samlet en liste med de fem steder på nettet jeg plejer at bruge hvis jeg lige mangler den helt rigtige skrifttype til en plakat, titelmenuen på en dvd eller hvad det nu er jeg laver som ikke kan leve med en Times New Roman.

Inden listen lige en advarsel: Der er mange skrifttyper desværre kun lavet til standardbogstaverne i det engelske alfabet og understøtter derfor ikke bogstaver som æ, ø og å. Sørg derfor altid lige at tjekke det inden du installerer skrifttypen. En anden advarsel er den kedelige om at man bør begrænse brugen af skrifttyper i sine dokumenter så de ikke kommer til at ligne en børnetegning hvor der var lidt for mange forskellige farver inde for rækkevidde…

skrifttyperne kommer

Fonts500

Det er klart her man skal gå hen hvis man er bange for at det bliver for uoverskueligt. Her finder du simpelthen de 500 mest downloadede skrifttyper (fra de mest udbredte tjenester med skrifttyper). Skrifttyperne er ikke ordnet i kategorier – man kigger bare igennem. Skriftyperne vises (med enten deres navn eller en selvvalgt tekst) 100 per side og der er fem sider at kigge igennem – og dermed 500 skrifttyper til rådighed. Når man har fundet en skrifttype man vil have skal man bare klikke på eksemplet så henter man filen.

1001 Free Fonts

Det passer ikke – der er mange flere. Det er let at søge i skriftyperne og man kan vælge at se et preview med en selvvalgt tekst, hvilket gør det let at se om fx æ, ø og å understøttes, ligesom man kan hente skrifttyper til både Windows og Mac OS X.

Betterfonts

Det er et meget let interface med knap så mange kategorier som man ser i nogle af de andre. Skriftyperne i den enkelte kategori (eller med et valgt startbogstav) vises i venstre side af skærmen i en miniudgave der minder lidt om dropboksen ved skrifttypevalg i et tekstbehandlingsprogram. Ved valg af egen previewtekst kræver det man stoler på sitet for de bruger active X og den slags er vi ikke så vilde med når det bliver en sikkerhedsrisiko!

Searchfreefonts

Med over 13.000 skrifttyper i databasen er der lavet mange kategorier der hjælper med at finde den helt rigtige skrift til opgaven. Det er også rimeligt let at gennemkigge de enkelte fonte og deres specialtegn.

Dafont

Dette er muligvis den mest omfattende af de fem skrifttypesteder. Mængden af fonte gør det dog lidt uoverskueligt, men der er gjort et godt kategoriseringsarbejde og interfacet er let at bruge.

Installation af skrifttyper

Hvis du ikke før har prøvet at installere en skrifttype er her en kort vejledning:

Hent skrifttypen (fra en af ovenstående steder). Skrifttypen kommer som en pakket fil i ZIP-format. Pak filerner du har hentet ud. Herefter:

  • Windows Vista/Windows 7: Højreklik på skrifttypefilerne og vælg “Installer” eller dobbeltklik og vælg “Installer” i skrifttypevisningen.
  • Windows XP: Flyt filerne til C:WindowsFonts
  • Mac OS X: Dobbeltklik på skrifttypefilen og vælg “Install Font”

Del med dit netværk

Kommentarer

  1. By Michael Bang

    Svar

  2. By Tommy Byskov Lund

    Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *