Lær at programmere med den blå bi
Den Blå Bi – eller BluBi – er en sjov lille hjemmeside der har sat sig for at vi skal lære at programmere. Der benyttes et sprog der minder meget om Logo (myresnak) og der er en fornuftig progression i opgaverne og man er godt hjulpet med små forklaringsbokse der indfører brugeren gradvis i funktioner, variable og hvad man ellers har brug for at forstå for at forstå hvordan et traditionelt programmeringssprog fungerer. De første opgaver er simple og nærmest lidt kedelige – men hurtigt bliver der masser af udfordringer – ikke mindst når man kommer til hvis – så – ellers.

Her er opgaven at få larven frem uden at ramme siderne og dermed introducere brugeren til funktionskald med forskellige variabelstørrelser.
Hjemmesiden er resultatet af et en-mandsprojekt og er ikke blevet opdateret siden midten af 2008 – men ideen er flot udført og systemet let at bruge. Man kan enten oprette en bruger, oprette en lærerkonto (med mulighed for at styre elevernes konti) eller besøge siden som gæst.
Undervisningsbrug: Selvom programmering i skolen stort set forsvandt med Myresnak i starten af 90’erne gør hjemmesidens progression at den er let at gå til og den kan derfor indgå i forløb hvor eleverne for eksempel arbejder med mere komplekse programmeringer som med Alice, de lidt mellemsvære med Scratch eller helt simple grafiske programmeringer som i Kodu.
Jeg vil gerne foreslå, at I kiggr paa programmet Scratch, en videreuvikling af ‘turtlegraphic’ ved Simon Pappet. Programmet, som har en dansk udgave er udviklet på MIT og har sin egen hjemmeside, http://scratch.mit.edu/. Jo lego har ikke levet forgæves, iøvrigt er lego meget brugt på MIT.
Hej Mogens,
Vi kiggede faktisk på Scratch helt tilbage i 2008: http://www.it-torvet.dk/?p=169. Den Blå Bi, Scratch, Kodu og Alice (sidstnævnte arbejder vi på et indlæg om) er alle spændende i forhold til mange af Paperts ideer om eleverne som skabere i deres undersøgelse af verden – og han var jo også med til at udvikle netop Mindstorm fra Lego. Jeg havde selv den glæde at besøge MIT og blandt andet hilse på Papert og Resnick for snart 10 år siden – og det var svært ikke at blive imponeret af deres legosamling 😉