Falske Facebook-profiler som undervisning
Tilbage i december 2008 skrev Nationalmuseets webredaktør Charlotte Jensen et spændende blogindlæg om at lave facebook profiler på historiske personer. Ideen er ligeså genial som den er simpel. Gennem arbejdet med at lave en profil bliver man jo nødt til at forholde sig den historiske persons verden, virkelighed og omgangskreds. Hvem har for eksempel skrevet på Christian den IVs væg? Desværre er ideen svær at føre ud i livet, da det vil være imod brugerbestemmelserne at anvende Facebook til at lave falske personer – ligesom der hurtigt kunne komme mange af den samme person når ideen bredte sig – men man kan naturligvis komme langt med et godt tegneprogram eller en skabelon til tekstbehandlingsprogrammet.
Eller man kan vælge at bruge tjenesten Profile Publisher, der er en simpel lille ide hvor man udfylder en fiktiv persons navn, personlige data, blogindlæg og interesser og får en fin lille side lige til at printe ud. Desværre er tjenesten på nuværende tidspunkt ret simpel (man kan for eksempel ikke uploade et billede men tjenesten foreslår at man tegner eller indklæber et på udskriften af profilen) og kun på engelsk – men ideen er god og brugbar.

I min fiktive profil for Christian IV er jeg her kommet til at skulle skrive hans nyeste blogindlæg.
Undervisningsbrug: Det er oplagt at bruge tjenesten til at lave profiler på historiske personer, men man kan også tænke den som redskab i dansk til at få styr på persongalleriet i en bog eller i samfundsfag til at få overblik over hovedpersonerne i dansk politik. Gennem arbejdet med at lave en overbevisende profil bliver eleverne nødt til at sætte sig ind i personens liv, gøremål og omgangskreds.
Tak fordi du gør opmærksom på det interessante link! En “anderledes” tjeneste som den du nævner, ville jo løse nogle af de problemer som du peger på. Dog tror jeg, at det er vigtigt at man – uanset medie – sørger for at gøre den bagvedliggende identitet og afsender 100% klar og tydelig.
Problemstillingen i forbindelse med flere historiske personer af samme navn tror jeg faktisk allerede eksisterer: der er fx flere, der hedder Christian den Fjerde på Facebook, og på Twitter kan man iagttage det samme fænomen i forbindelse med “twitenactment”. Der er eksempelvis én JFK, som i øjeblikket twitter valgkampen 1960 pg én der har været en del af en gruppe unges forsøg på twitenacte Cubakrisen.
En idé kunne dog også være at lave denne type aktiviteter på en langt mere “lavpraktisk” måde, dvs. uden elektronisk understøttelse. Hvis man skal skabe et setup i realtid på en digital platform ville det kræve rigtig mange personer, der interagerer med hinanden (sådan som fx i de projekter man kan se omtalt på twhistory.org). En anden mulighed kunne være helt analog …. papir og blyant?
Faktisk starter man med at udfylde sig eget og rigtige navn i Profile Publisher og ender med at have et stykke papir i printeren. Man kunne selvfølgelig lave det hele med papir og blyant eller man kunne lave en lækker skabelon til tekstbehandling eller DTP-programmet – så lugter det da lidt af it 😉
Læste lige en spændende historie i Mashable, hvor man har gjort brug af Facebook til at lave profiler for Holocaust-ofre: http://mashable.com/2010/02/04/facebook-profile-holocaust-victim