MobiSticks – 2d-koder på den nemme måde
Selvom vi før har beskæftiget os med 2d-koder, tags, QR-koder (Quick Response koder), smartcodes, EZ-koder og hvad andre navne disse matrikskoder efterhånden har fået, kommer her en kommentar til emnet. Et dansk initiativ har nemlig oprettet en service, der skal gøre det mere enkelt for underviseren at udvikle et multimedieret undervisningsforløb vha. 2d-koder. Der er her tale om servicen MobiSticks (som benytter 2d-kodeformatet EZ-koder).
Når man som underviser har oprettet en gratis bruger i MobiSticks, kan man uploade ressourcer (video på maks. 10 mb, billeder, tekst/hyperlinks, hyperlinks, pdf dokumenter og lydfiler) og knytte en EZ-kode i samme træk. Hvor man før skulle lagre filen ét sted, kopiere hyperlinket og knytte dette til en 2d-kode et andet sted, kan man her gøre alt dette fra MobiSticks.dk.
Dog er der ved denne brug af 2d-koder stadig problemer med betaling af netværksbenyttelse. Selvom MobiSticks og den mobil-applikation, der benyttes til at scanne 2d-koden med, er gratis, er de underviste nødt til at være på undervisningsstedets trådløse netværk (som er gratis at benytte). Ellers opkræves der betaling for den mængde data, der hentes via telefonen. Der er dog stadig mange muligheder indenfor de trådløse mure (som det ses herunder på videoen) 🙂
Undervisningsbrug:
Ud over den brug, der bliver fremvist herover, kan man forestille sig, at 2d-koderne kunne benyttes i alle de henseender i undervisningen, hvor der kan være behov for at uddybe ydeligere (understøtter multimedierede læringstilgange). I matematik kunne det være en uddybende video, som forklarer rummelig matematik, i natur-teknik en lydfil med solsortens sang, i skolegården kunne det være en 2d-kode, som henviste til et pdf-dokument, som forklarer reglerne til små lege på basketballbanen osv osv. Det er kun fantasien der sætter grænser. Via hyperlinket herefter, kan man se hvilke muligheder, der venter denne type undervisning i fremtiden ved implementeringen af “augmenteret virkelighed” : Youtube hyperlink.
Ressourcer:
- Mobisticks.dk
- ScanLife (side som viser hvilke platforme applikationen er tilgængelig på)
- MobiSticks blog
Anerkendelse:
Tak til Peter Leth for irettesættelsen omkring terminologien omkring matrikskoder 🙂 – For ydeligere information omkring 2d-koder, kan I læse Peters kommentar til dette indlæg!
Hej
Jeg vil gerne lige knytte et par kommentarer til Mobisticks.
Først og fremmest er jeg fuldstændig enig i at mobiltelefonen med scanning af koder kan være et redskab med et enormt potentiale. Det kan sprænge rammerne for, hvor vi placerer viden, og hvordan undervisning designes, og dermed kan denne teknologi rykke ved begrebet klasseværelse, for med disse mærker kan det samme indhold som vi bruger i undervisningen jo flyttes med eleven der hvor vi ønsker det. Vi skal bare skabe indholdet, generere et mærke og derefter placere det, der hvor vi finder det hensigtsmæssigt.
Når alt det er sagt, vil jeg gerne have lov til at være lidt kritisk overfor dette nye tiltag Mobisticks, der for mig at se er et vildskud i den digitale jungle. Jeg er som udgangspunkt fuldstændig ligeglad med om skolerne vælger qr-tags, ms-tags eller endda EZtags (hvilket mobisticks ser ud til at anvende). Det vigtige er ikke hvilken teknologi vi bruger, men at vi bruger den samme, og at den gerne må være (kendt), enkel, brugervenlig, gratis og udbredt. EZ synes jeg mangler nogle af disse forudsætninger.
Indledningsvis må jeg starte med at sige at hjemmesiden ikke har været i stand til at generere et mærke til mig endnu. Siden står og indlæser og jeg har derfor ikke haft mærket i fingrene. Så overvejelserne herunder drejer sig mere om hvilke generelle forhold man bør overveje hvis man vil bruge disse 2D-koder til formidling.
Først og fremmest så bruger mobisticks en mindre udbredt teknologi, hvorved at brugere, der ser disse mærker, og ønsker at aflæse dem, måske fejlagtigt tror at det er et QR-tag. De vil blive skuffede, fordi programmet på deres telefon til aflæsning af qr-tags, fx i-nigma, ikke vil fungere. Det kan give en dårlig oplevelse.
QR-tagget er som mærke betragtet globalt udbredt og dermed på vej til at blive en fælles standard. Fx ser man, at scannerprogrammer til qr-mærker er installeret på smartphones i dag, og dermed er der ikke noget bøvl med at læse disse mærker. Ergo er vi i gang med at give brugeren to forskellige mærker der kan det samme. Et som er globalt udbredt, præinstalleret på en række smartphones og som kan videreudvikles under open-source, og så nu et andet der primært vil blive udbredt i Vejle. Det betyder alt andet lige, at der er plads til forvirring, når man står med sin telefon og skal afgøre om dette mærke nu er den ene eller den anden teknologi, og i forhold til udenlandske brugere ligner det et benspænd. Se fx filmen på mobisticks.dk hvor elever fra Rødkilde Gymnasium i filmens første del jo netop afkoder informationer fra Vejle Stadsarkiv, hvor mærkerne benytter qr-teknologien og ikke ez-mærker som mobisticks.
Der er mange fordele ved at benytte åbne standarder også når det kommer til at lave disse mærker. Fx er der tusindvis af steder på nettet hvor man kan lave disse mærker, fordi teknologien er åben for alle nørder at bearbejde, se fx en forrygende tjeneste som http://www.delivr.com som tilbyder deres brugere, at de kan se trafikken på deres mærker, altså se om de i hvilket omfang mærket er blevet aflæst. Derudover kan du nemt lave mærker med fx kortudsnit, filmklip, hjemmesider, tekster og meget andet. Alt sammen gratis og brugervenligt.
Så tilbyder mobisticks dog en mulighed for at uploade filer som man kan lave mærker med. Det er selvfølgelig en helt fin ide, til indhold der i forvejen ikke ligger online. I indlægget kan jeg læse at det jo for QR-mærker, kræver at vi uploader dokumentet til en anden tjeneste, fx Dropbox, for derefter at give mærket adressen til dokumentet på denne tjeneste. Lidt en omvej, som man altså her kan spares for.
Men bruger man Dropbox, er det jo helt naturligt og næppe en omvej, og bruger man Google Docs vil man jo på samme måde blot lave et link til sit dokument som man udgiver. I begge tilfælde er det enkelt at redigere videre i sit arbejde og dermed ændre indholdet bag mærket, så man er altså ikke låst fast. Det er man muligvis heller ikke på Mobisticks, men det er lidt bøvlet at skulle uploade på ny, efter at redigere indholdet (hvis man overhovedet kan) og dermed bliver mobisticks faktisk mindst ligeså svær at gøre dynamisk i indholdet. Jeg ville foreslå at man til tekst holder sig fra dokumenter og i stedet fx på delivr.com bruger tekstfunktionen der. Så kan undgå formater og bevare et meget dynamisk værktøj uden uploads etc.
Endelig så er der eksemplerne fra mobisticks – som glæder mig. Jeg synes selv ideen med formidling på museer er oplagt, hvorfor vi sammen med Struer Museum udviklede en lydguide i 2009 med qr-tags. Hvordan det fungerer, kan man i øvrigt se omtalt på Lær IT i titlen Tags i undervisningen. Her finder du også ideen med boganmeldelsen blot gennemgået trin for trin med en anden teknologi.
Det positive ved mobisticks er at siden jo er dansk – men det er måske også det. At siden ikke virker i dag, hvor jeg er stødt på den, er selvfølgelig lidt ærgerligt, men ud fra vejledningerne vil jeg nok stadig vurdere at qr-tags som mærke er mere brugervenligt i kraft at de mange muligheder for at lave mærker på alverdens sider, se fx også qrstuff.com hvor man kan lave et login-mærke til skolens trådløse netværk (til Android-telefoner) sådan at eleven altså med et enkelt mærke kommer på skolens netværk. (Vi kan jo ligeså godt gøre mærkerne gratis at benytte i skolens område). Endelig så skal man huske på at QR-tags som udgangspunkt kan scannes offline, hvilket betyder at små tekstbeskeder altid vil være gratis at skanne.
Så som landet ligger pt. vil jeg derfor stadig klart anbefale, at man 1) griber fat i de fantastiske muligheder 2D-mærker giver vores undervisning og 2) vælger QR-teknologien på grund af dens udbredelse og åbenhed.
Men med de positive briller på, så er mobisticks, trods teknologivalg og besvær, under alle omstændigheder endnu et lille skidt hen i mod, at vi får skolerne ”op på mærkerne”.
/ Peter Leth
@Peter:
Tusind tak for din kommentar til emnet, det er dejligt at se at vi kan supplerer hinanden fra tid til anden 🙂
Jeg er fuldstændig enig med dig i, at teknologien skal være åben og tilgængelig så det bliver enkelt for brugeren at benytte værktøjet. Jeg giver dig ret i, at understøttelsen af QR- kontra Datamatrix kontra EZ-koder kan være et problem, da de for de utrænede øje, ligner hinanden meget. Men jeg tror ikke problemet er så stort, da mange af de tilgængelige applikationer understøtter flere typer matrikskoder (ScanLife er f.eks. begyndt at blive præinstalleret på mange telefoner (Link!)). Problemet med EZ-kodeformatet er, at det er licenseret til et firma (Scanbuy) og dermed ikke er ”frit”! Men en fordel ved EZ-kodeformatet er, at det er fremstillet til at understøtte kameratelefoner, så scanning af koderne i frihånd bliver lettere end f.eks. QR-koder (Link!).
Grunden til at jeg skriver et kort indlæg omkring MobiSticks og faktisk og ScanLife applikationen er, at det gør processen lettere for underviseren at forberede undervisningen, hvilket du også nævner; derfor synes jeg stadig at MobiSticks er et godt værktøj til umiddelbar brug for ”novice” brugeren. Men de problemstillinger du nævner, er ikke uvæsentlige og jeg burde, i bagklogskabens klare lys, have fundet plads til at nævne det på den ellers trange plads.
Ydermere indrømmer jeg blankt, at jeg troede QR-kode var en overordnet betegnelse for matrikskoder, nu ved jeg bedre. Så om ikke andet, så gav din kommentar en anledning for mig til at læse en del mere op på terminologien 😉
Jeg vil i indlægget henvise til din kommentar, så læseren får muligheden for at læse lidt op på emnet, men også udvide brugen efter de første ”legetimer”.
Hej Peter og Thomas
Tak for jeres reflekstioner over MobiSticks.dk. Sitet blev lanceret 17. maj. Eksempelvideoerne er (hovedsagelig) EZ-koder. Koderne, der genereres på sitet er QR-koder – et valg, vi traf relativt sent. Derfor afspejles det ikke af flertallet casevideoerne – samt de eksempelkoder, som en skole og et sprogcenter har lavet til Inspiration på MobiSticks.dk
For yderligere information om MobiSticks.dk, se evt. “Om projektet” på sitet.
Se evt. også “Det Mobile Vejle” (www.detmobilevejle.net), et netværk af 40+ institutioner i Vejle Kommune, der bl.a. har udviklet MobiSticks.dk
Endelig: Se evt. også “Vejle Digitale Skoler”, der er en sammenslutning af bl.a. 35 folkeskoler, der i forlængelse af skoleudviklingsprojektet Skolen i Bevægelse (www.skolenibevaegelse.nu) arbejder med pædagogiske og organisatoriske digitaliseringer, herunder en omfattende digitaliseringsstrategi 2012-15
Hej Peter, Thomas mf.
TAK for input. Jeg har ansvaret for Scanbuy i Nordeuropa og må tage ris der er omkring vores løsning eller de steder hvor vores løsning som eks. i Mobisticks ligger bag.
En større server opgradering gjorde at Mobisticks stod og loadede og loadede. Vores udviklere i USA så det i går – jeg sov i timen i formiddag, det er nu fixet og fixet med hjælp fra vores danske partner RE-CPH.
Opgraderingen gør i øvrigt at vi kan udvikle Mobisticks version 2-3-4 med nye funktioner som ingen kan findes på eks. Gratis baserede services.
Som Mads peger på så valgte vi fra starten EZ koden, Nu er vi på vej mod QR koden, netop for at maksimere muligheden for at scanne koderne med den scanner man har.
Scanbuys løsning Scanlife er gratis for private brugere. Erhverv mf. Skal betale. Betalingen går til at sikre at der udvikles videre, så vi får nye funktioner, til at holde serverparken kørende, til at udvikle services der kombinerer eks. At koden kommer fra Scanlife platformen – og det er en Scanlife applikation der scanner. De 2 ting gør at man kan lave endnu mere. Og det kigger vi på omkring Mobisticks version 2.0.
Så det at man træffer nogle valg helt ude i forhold til at pege på scanner A og ikke scanner B kan have nogle klare fordele i kombination med et valg på selve kode genererings siden. Eller sagt anderledes, hvis man vil shoppe lidt rundt, så mister man nogle muligheder som man ellers vil kunne udnytte. Et konkret bud på en funktion i en nær fremtid.
Scanbuy er ”ok” dygtige til at styre kamera og telefon interface. Med de evner er det en mulig for os at styre et kamera så godt at når man blot tænder kameraet på mobilen og holder det hen foran en almindelig stregkode (EAN) eller en 2D eller bare en genstand, ja så eksekverer vi den handling som er mest nærliggende. Scanner EAN eller 2D koden eller tager et billede og sender det videre til billedbehandling for at returnere information omkring produktet, stedet eller lignende. Allerede i dag måler vores Scanlife software på hvor mange gange telefonens autofokus eks forsøger at fange en kode. Og efter nogle få forsøg på eks. At fange især en EAN stregkode, så rapporteres det til vores server som et fejlslagen scan. QR koder der er for små – fordi der ikke ”lige” var plads der hvor de skulle sidde er et andet problem. Datamatrix koden er i øvrigt valgt af den globale organisation GS1 der er institutionen bag de almindelige stregkoder (EAN). Så på sigt vil vi se de gamle stregkoder blive erstattet med Datamatrix – og ikke QR koderne, alene fordi QR er en gammel kode og kræver for meget fysisk plads. Men indrømmet, en QR kode er for os kendere den mest kendte
Noget andet i forskellen mellem en gratis kode generator og eks. Vores som ligger bag Mobisticks. En privat bruger på Scanlife får 4-5 forskellige standard kode funktioner. Vores B2B kunder har vist i dag 12 forskellige kode funktioner der kan anvendes, hvoraf flere er unikke for vores platform.Et eksempel er vores Operativ System kode (OS kode) Havde Jyske Bank anvendt dem (som Danske Bank har gjort – og nu igen gør i en stor nordisk kampagne) ja så havde vi set Jyske Banks markedsføring kun indeholdt 1 QR kode og ikke som det faktisk er, 2 koder. For så havde vi læst operativ systemet via koden og sendt brugeren hen til den app.store eller android market som nu passede til telefonen.
Vores premium kode gør det muligt at sætte forskellige parametre. På baggrund af disse kan én og samme kode scannet flere gange levere individuel indhold fra gang til gang.
Så det kan give mening at vælge en ”betalt” løsning frem for en gratis. Og det kan betale sig at tage stilling og vejlede brugeren om, hvis der kan opnås noget mere ved at de vælger eks. En Scanlife applikation, også selv om de har en scanner app i forvejen.
Sidst men ikke mindst er Scanlife applikationen i dag på ca 14 forskellige telefoner fra Sony-Ericsson og Nokia hos hhv. Telia og Telenor. Det har været et kæmpe arbejde og koster masser af ressourcer. Men vi tror på at det er vejen frem. Og vi tror også på at ”visionen om en fremtidig applikation med flere services” er noget som vil blive taget godt imod. Services og features som vi må erkende kræver økonomisk grundlag for at kunne udvikle.
Og ”the finish line” I-nigma og alle de andre scanner apps. Ingen af dem er gratis. Det er et spørgsmål om kritisk masse (tid…) før de begynder at sende reklamer og meget andet ind før visning af det indhold man ellers havde scannet en QR kode for at få. I-nigma teamet og alle andre applikations udviklere bruger enorme ressourcer på udvikling af applikationer. Overlevelse som virksomhed kan kun ske ved at skabe omsætning. Sker det ikke ved direkte betaling fra brugere af deres applikationer og øvrige services, så vil det komme via salg af annonceplads. Og det kan betyde at alle skoleelever i en klasse i bedste fald stadig får det indhold som de må forvente – men inden ser noget som de på ingen måde har forventet at få, nemlig reklamer.
Mit ønske er at flest mulig tager mobile stregkoder til sig, uanset mærke og form, at så mange som mulig oplever de mange spændende services som det her kan levere. Og jeg stille til enhver tid op og tage både verbale tæsk for vores løsninger, service niveau eller meninger. Jeg deltager også gerne i konstruktive diskussioner om muligheder, både nu og for fremtiden. Og sidst men ikke mindst er det mit og Scanbuys mål at bidrage til at beslutninger der tages omkring brugen af mobile services sker på det bedst mulige grundlag.
de bedste hilsner
Jesper Stuhr
Hej gutter
Tak for en fin runde med kommentarer.
Særligt interessant var det at læse dit indlæg Jesper, der jo giver indblik i den anden side af sagen på en helt forrygende måde.
Jeg tænker vi alle ser potentialet, og det kunne da være lækkert Jesper m.fl. om I smed lidt flere af de tolv værktøjer ind i tjenesten til eleverne og gav den et uni-login, så er det jo lige til at få ungerne med ombord.
med venlig hilsen
Peter Leth