En virtuel tur på Nationalmuseet

Del med dit netværk

For nylig har Googles og deres StreetView teknologi været et besøg på en række danske museer, blandt disse – og som det eneste kulturhistoriske museum – Nationalmuseets hovedafdeling i København.

På virtuel rundtur i samlingerne. Her ved de berømte (og genskabte) guldhorn.

På virtuel rundtur i samlingerne. Her ved de berømte (og genskabte) guldhorn.

Formidlingschef Christian Hede fortæller at man er meget glade for den mulighed det giver for at komme på museet også når geografien ikke lige er til et smut forbi. “Det er helt unikt at vi på denne måde giver elever i for eksempel Hjørring mulighed for at benytte museet i deres undervisning” fortæller Christian blandt andet. Han forestiller sig dog også at man kan bruge det virtuelle besøg selvom man har mulighed for at komme på museet: “Det giver en helt anden oplevelse og man kan fordybe sig i detaljer og i øvrigt tage et kort besøg forbi en del af samlingen i forbindelse med de øvrige aktiviteter i klassen”. Og netop det med detaljerne og fordybelsen giver Google Art Project en helt unik mulighed for. En lang række af museets genstande er således fotograferet med ekstrem høj opløsning. Det giver mulighed for at se detaljer man ikke kan se når man står foran museets montrer. Man får således en helt anden oplevelse af hvordan en stenøkse egentligt er konstrueret eller opdager deltaljer i Solvognen man aldrig ville have opdaget på museet.

Ekstremt tæt på solvognen...

Ekstremt tæt på solvognen…

“Vi er glade for at være med i Google Art Project” siger Christian Hede og fortsætter med at fortælle at museet ikke bange for at det betyder færre besøgende “Tværtimod. Det er forskellige oplevelser at gå på museet og på det virtuelle museum. Og måske et virtuelt besøg betyder at man faktisk får lyst til at se udstillingen i virkeligheden.”

Christian slutter af med at fortælle at det har været et større projekt at virtualisere museet og det betyder nok at man (desværre) ikke skal regne med at fremtidige udstillinger kommer med.

Statens Museum for Kunst er også med

Et af de andre museer som blev besøgt var Statens Museum for Kunst. Her får man igen – udover den unikke mulighed for at besøge museet uden at forlade skolen (eller sofaen) muligheden for at dykke helt i billedernes deltaljer. Her fortæller projektforsker Merete Sanderhoff at man med den ultra højopløsning faktisk kan se detaljer i malerierne som ellers kræver lup.

Detalje fra Kalkemanden af L.A. Ring-

Detalje fra Kalkemanden af L.A. Ring-

 

Udover at være med på Google Art Project har SMK også valgt at gøre 160 kunstværker tilgængelige under en Creative Commons licens der betyder at man må bruge værkerne som man vil i deres helheder, i udsnit eller i fuldstændige mashups – endda kommercielt – så længe man husker at skrive hvor man har dem fra. Dette har man blandt andet valgt at gøre for at sikre at alle kan bruge og se billederne og ikke binde sig til at det kun er via Google man kan få adgang til materialet.


Del med dit netværk

Ingen kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *