Danmarks første EdCamp
Sidste lørdag blev Danmarks første EdCamp afholdt. Omkring 30 undervisningsfolk (dækkende over både lærere, ledere, konsulenter og levarndører og fra både grundskole og ungdomsuddannelsesfeltet) var mødt helt frivilligt frem til en dag om undervisning helt uden at vide hvad det hele egentligt skulle handle om. Det er nemlig en stor del af pointen når man laver ikke-konferencer, som er den slags arrangement som EdCamp hører under. Mere kendte koncepter under den hat er Open Space der både kan bruges til at holde en hel ikke-konference eller bare som et indslag. Princippet er kort fortalt at man skal bruge tiden på det som optager deltagerne og så i øvrigt skal stille alle lige til at diskutere.
Disse to ting er styrken – men også svagheden – i EdCamp.
Det betyder nemlig at man ingen ide har om hvad dagen kommer til at indeholde. Selvfølgelig kan man have særlige EdCamps der er mere tematiseret, men det havde man ikke valgt og det betød at man ikke på forhånd vidste om det blev en dag om inklusion, ledelse, it, vanskellige elever, skolepolitik eller… Det betød også at der var plads til alt og at de emner deltagerne kom med alle kom op på tavlen. Der blev så stemt med fødderne – det var de emner folk gad diskutere der havde folk i lokalet.
Lidt vanskeligere er det i forhold til selve diskussionerne. Nogle emner egner sig godt til den åbne diskussion og tilgang, mens andre emner led under af at der ikke var en facilitator der kunne sætte retning og samle op på diskussionen. Det bliver næsten for åbent og dermed til en gang synsning der ikke har den store betydning eller flytter på noget. Det betyder også at det bliver meget let at få afsporet den enkelte diskussion og nogle af de deltagere der kommer med noget spændende ender med ikke at blive hørt. Hermed kommer sloganet om frivillig kompetenceudvikling til at lyde lidt hult, for det er nok meget begrænset hvor meget der trods alt flyttede sig.
Her viser koncepter som TeachMeet større styrke i at have både et fokus og have en strammere styring på hvordan man kommer til orde. Til gengæld er EdCamp et rigtig godt sted at skabe netværk og mødes på tværs, så er man en rigtig netværker vil man elske EdCamps.
Hvor er handlingen?
Det helt store problem ved EdCamp er at handlingen er fuldstændig op til deltagerne og der derfor skal rigtig meget til at rykke noget som helst med en åben EdCamp. Det bliver en dekoblet meningsudveksling inden man vender tilbage til sit arbejdsområde og de handlinger der ligger der. Dette peger dog også på et sted hvor teknikkerne i EdCamp virkelig kan komme til rette – nemlig ved at bruge det som en metode i det man mere fokuseret arbejder med. Det kan være som en måde at sætte struktur på opsamlingen efter et par spændende keynotes på en konference eller det kan være som en anderledes måde at holde pædagogiske rådsmøder.
Det ville for eksempel være oplagt at smide en EdCamp ind som en del af Danmarks Læringsfestival og dermed give deltagerne muligheder for i en løs struktur at komme til at diskutere og meningsudveksle på baggrund af de oplevelser de har fået på læringsfestivalen. Det vil helt sikkert både højne udbyttet af konferencens faglige input og skabe gode muligheder for at bruge den slags arrangementer til at møde nye spændende personer til netværket.
Du kan jo være med næste gang
Til gengæld er det fantastisk at opleve den energi planlægningsgruppen har lagt i projektet og ikke mindst det faktum at en lang række skolemennesker vælger at bruge deres lørdag på deres arbejde viser at der er lyst og vilje til at udvikle. Holdet bag og deltagerne på dagen kunne da også hurtig blive enige om at det ikke skulle være en engangsforestilling at have EdCamp i Danmark. Det ligger derfor allerede fast at der igen er EdCamp den 5. april 2014 – i følge rygterne bliver det i Århus…
Læs mere om EdCamp og EdCamp i Danmark:
- EdCamp Danmarks hjemmeside
- Mathias Poulsens blog Play Consult
- Morten Moesgaard blog Udkanten
- Kommende EdCamps i hele verden
Tak for et super godt indlæg om Edcamp Malte, det er fedt at få nogle perspektiver på hvad andre har oplevet ved at deltage.
Jeg giver dig helt ret i at åbenheden både kan være en styrke og en svaghed, omend jeg vil tillade mig at påstå en åben ramme som Edcamp flytter mindst lige så meget som alle andre rammer.
Udbyttet af en Edcamp er meget varierende fra person til person, og det er meget op til den enkelte at udfordre rammen for at se hvordan man selv får så meget ud af en Edcamp som muligt. Man har rent faktisk mulighed for at sætte sig selv i spil, både i de “skemalagte snakke” og de mindre planlagte snakke. Jeg har en lang række post-its, som ikke umiddelbart har ført til nogen ændring i min hverdag, men som er klar til at jeg selv kan reflektere videre over netop de samtaler jeg indgik i. På den måde ser jeg Edcamp en ramme, hvor man kan smide meget af det man selv går og tænker på / arbejder med i én stor gryde, og tilbage får man et hav af andre perspektiver, som det er helt op til en selv at handle på. Den fortolkning ser jeg som en kæmpe styrke, der for mig gør Edcamp til den pt. mest interessante udviklingsramme når det kommer til skole og læring.
Når det så er sagt, synes jeg det var en kæmpe udfordring at skabe retning i samtalerne, hvilket jeg godt kunne have ønsket mig til tider. Noget jeg bestemt vil være opmærksom på til en anden gang.