Tilgængelig kulturarv der må bruges

Del med dit netværk

Som vi tidligere har skrevet her på bloggen tilbyder Statens Museum for Kunst 160 af sine fineste kunstværker til fri download i høj opløsning. De må endda bruges til lige præcis som man vil så længe man husker at skrive hvor man har billederne fra. Det betyder at ikke nok med at billederne kan bruges til at illustrere opgaver – de kan også bearbejdes både digitalt og analogt (hvis man lige skriver dem ud først).

Billederne kan downloades enkeltvis eller som tre (store) samlede, komprimerede filer. Billederne er i høj opløsning, så der er god mulighed for at zoome ind, beskære, klippe meningsfulde detaljer ud, og bruge dem i digitale produktioner eller på tryk.

Statens Museum for Kunst har valgt at benytte sig af Creative Commons til billederne. Alle billederne har en aldre så selve billedet er overgået til Public Domain, men ved at stille de digitale udgave til rådighed på denne måde håber museet at billederne bliver levendegjort i stedet for at forsvinde i glemslen. Og det virker – faktisk har flere af billederne allerede fundet vej til Wikipedia hvor de bliver benyttet til at forklare eller illustrere artiklerne.

Undervisningsbrug

 

Med de åbne licenser på billederne kan de også pludselig bruges i undervisningen. Man har altid brugt billeder til at illustrere opgaver, men med internettet er elevproducerede produkter pludselig blevet gjort tilgængelige og dermed er der kommet et øget fokus på hvad man egentligt må og især ikke må. Med CC BY må man alt så længe man bare husker at fortælle hvor billedet oprindeligt kommer fra og det betyder at man kan lade eleverne kan remixe dem i tegneserier og videoer, inddrage dem i præsentationer og tidslinjer, lave publikationer om temaer på tværs etc. Mulighederne er mange, og kun fantasien sætter grænser.

Mere på vej

I forbindelse med et pilotprojekt hvor der skal udvikles et formidlingsredskab er Statens Museum for Kunst blevet enige med 10 andre danske kunstmuseer om at alle de billeder der skal indgå i den digitale formidling også skal gøres tilgængelige gennem åbne licenser. Det betyder vi kan se frem til yderligere hundredevis af kunstværker som kan bruges frit i undervisningen. Der er tale om materialer fra Fyns Kunstmuseum, Faaborg Museum, Ribe Kunstmuseum

Vejle Kunstmuseum, Sorø Kunstmuseum, KØS – Museum for kunst i det offentlige rum, Thorvaldsens Museum, J.F. Willumsens Museum, Den Hirschsprungske Samling og Ny Carlsberg Glyptotek

Og så er det ellers bare at komme i gang. Som Merete Sanderhoff  fra Statens Museum for kunst siger: Det er vores fælles kulturarv. Brug den.

Hvem har ikke drømt om at remixe Rubens... Kilde: Statens Musum for Kunst.

Hvem har ikke drømt om at remixe Rubens… Kilde: Statens Musum for Kunst.

Indlægget er skrevet med udgangspunkt i en samtale med Merete Sanderhoff der er projektforsker på Statens Museum for Kunst samt i en artikel med hende som forfatter der er udkommet i både IT Vejlederforeningens og Danmarks Skolebibliotekarers blade.


Del med dit netværk

Kommentarer

  1. By Morten Christensen

    Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *