Session 3: IT i dagtilbud

Del med dit netværk

På Danmarks Læringsfestival optrådte IT Torvet igen i år men en række Live Sessioner. Her kan du læse lidt om hvad der blev præsenteret.

 

At it også er ved at blive en integreret del af de forskellige dagtilbud, kommer vist ikke bag på nogen. Dimserne bruges både som redskab for de voksne (dokumentation i form af billeder, video, tekst m.m.) og som læringsredskab for børnene.

Vigtigt er det at påpege, at vi ikke ser it i dagtilbud som en digital børnepasser, men som et læringsredskab, hvor børn og voksne i fællesskab kan arbejde, koble it og praksis, eksperimentere, kreere etc.

Man kan med held kigge på de 6 læringstemaer, når man vurderer en app eller en tjeneste og dens berettigelse i det pædagogiske arbejde med it i dagtilbud.

Husk at en tablet (som eksempel) ikke behøver være et 1:1 egoistisk værktøj. Kobl en projektor på og man har straks et værktøj, der samler og lægger op til snakke, ideer…….

Endelig: Husk at spørge forældrene om lov, før du bruger billeder, videoklip etc. i produktioner, der offentliggøres på nettet m.m.

De anvendte apps findes ofte på både iOs og Android.

Touch And Learn – Emotions

Hvordan ser man ud, når man er f.eks. ked af det? Glad? Tænksom?

Som udgangspunkt udtaler appen den efterspurgte følelse på engelsk, men det er muligt at indtale egne begreber. Den omtalte app giver et godt grundlag for at tale om følelser og at man i fællesskab får valgt det rigtige billede.

Emotions

SoundTouch Lite

Her kan arbejdes med objekter som f.eks. dyr og deres lyde – enkelt, men med potentiale!

SoundTouch

Puppet Pals

Her er app’en, der på en meget nem måde lader dig og dine børn lave små digitale skuespil med bevægelse og indtalt lyd. Gratis-versionen er noget begrænset, men der er alligevel indhold til timer af sjov, sprog og samtale om det fremstillede værk. Der findes desuden en mere avanceret (og stadig i grundversion gratis) PuppetPals II.

Puppet Pals

Fusentasterne: Ordspillet

Igen en lille super-app, når begreber m.m. skal på plads – her er tale om dyr, musikinstrumenter m.m.
Klik på billedet og en fin barnestemme udtaler ordet på dansk og man får en forsmag på dyrets/instrumentets lyd.

Ordspillet

Rene hænder

Personlig hygiejne er altid et vigtigt område – og her har Region Hovedstaden spillet ind med en app med de kendte figurer fra Magnus og Myggen. Det handler om at vaske hænder. App’en er i sig selv fin – men først når børn og voksne i fællesskab synger sangene, spiller spillet og ser videoerne, foldes potentialet rigtig ud.

Rene hænder

Little Story Creator

Kreer og del små fortællinger, collager, fotos m.m. på en superenkel måde!

Her kan indsættes tekst, billeder, tale……

Little Story Creator

Ramasjang

DRs bud på en app med de kendte Ramasjang-figurer, bl.a. Skæg. Her er timers underholdning – eller rettere edutainment, for Skæg er f.eks. rigtig, rigtig god til at lære børnene om bogstaverne, deres navne/lyd og form m.m. Absolut et kig værd!

Ramasjang

Input fra salen

Undervejs i sessionen kom publikum med nogle gode forslag til yderligere apps velegnet til brug i dagtilbud. Vi synes videndeling er rigtig, rigtig vigtig, så selvfølgelig skal disse forslag frem i lyset 🙂

Toontastic

Endnu flere muligheder, når du og børnene laver fortællinger

Toca Boca 

Forskellige læringsspil, hvoraf nogle er gratis – f.eks. frisørsalonen og monster (giver anledning til en snak om mad, det at være kræsen…..)

iMotion 

Arbejd med stop-motion eller time-lapse (et billede pr. xx sekund) på iPad
Sock Puppets 

Leg med sokkedukker i den virtuelle verden – indtal lyd og se sokkerne tale 🙂 !


Del med dit netværk

Ingen kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *