Session 5: Gratis ressourcer på nettet

Del med dit netværk

På Danmarks Læringsfestival optrådte IT Torvet igen i år men en række Live Sessioner. Her kan du læse lidt om hvad der blev præsenteret.

Indhold der ikke koster noget og hvor rettighederne åbner for at det kan bruges, genbruges og omskabes.

Mange forskellige licenstyper

Man skal som bruger af netressourcer være opmærksom på de forskellige typer licenser. I indlægget blev anvendt tjenester, der havde Creative Commons-licenser eller tjenster med prædikatet Public Domain.

Openclipart

OpenClipart er titlen på en meget stor samling gratis clipart af rigtig god kvalitet. Sitet beskriver selv deres grafikker som værende udgivet som Public Domain – og de kan dermed bruges til det hele. Læs deres oversigt over anvendelsesmuligheder!

De mange clipart er af typen PNG – gem dem og indsæt dem i dine dokumenter. Et stort plus ved PNG-filtypen  er, at baggrunden er transparent. De mange clipart er således rigtig gode til collager, på farvede baggrunde etc.

Openclipart.org

Gratis digitale billeder

Flere sites tilbyder salg af billeder til brug i brochurer, på hjemmesider m.m.

På Freedigitalphotos får du lov at bruge disse fotos gratis – så længe du kan “nøjes” med en relativ lav opløsning, der dog fint egner sig til nettet m.m. Husk at læse Terms of Use 🙂

Freedigitalphotos

Audio Library | Youtube

Youtube har frigivet en lang række musiknumre (inddelt efter genre m.m.) til gratis brug i dine videoer!

Det kræver en Youtube-bruger (Google Apps kan bruges) at få adgang til ressourcen.

Youtube Audio Library

Gratis musik hos Jamendo

Hos Jamendo er musikken udgivet under CC-licenser – og du bør læse betingelserne for det enkelte stykke musik, før du anvender det. Ofte skal man blot huske at kreditere kunstneren bag samt indsætte link.

Jamendo

Google Art Project

Google har i samarbejde med en lang række kulturinstitutioner gjort en mængde værker tilgængelige for offentligheden. Det er muligt at besøge museer m.m. virtualt og på den måde se samlingerne i deres rette element – eller man kan se værkerne online i meget høj kvalit – man kan derfor nærstudere deltajer – f.eks. meget velegnet til brug med projektor og/eller IWB.

En lang række danske institutioner er med i projektet, herunder Skagens Museum, Nationalmuseet og Statens Museum For Kunst.

Art Project

Aviser fra alverdens lande

Et sjovt site, der på en meget overskuelig måde bl.a. fortæller noget om mediernes bevågenhed på emner i forskellige dele af verden.

Dagens danske avisforsider på kiosko

Søg licensfiltreret med Google

Har du brug for billeder, du rent faktisk må anvende? Bruger du Google til billedsøgning?

Så prøv følgende “opskrift”.

1. Tast søgetekst
2. Vælg [Billeder]
3. Klik på [Søgeværktøjer]
4. Klik på [Brugsrettigheder]

Du kan nu filtrere din søgning

 

 


Del med dit netværk

Kommentarer

  1. By Kristian

    Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *