Findes en sikker videokonference?

Del med dit netværk

Oven på de sidste dages debat om datadeling med Facebook i videotjenesten Zoom på mobiltelefoner kan man spørge sig selv om der findes sikre videotjenester. Hvor der findes endog meget sikre kommunikationsapps som for eksempel Signal til både tekstbeskeder, chat og video, er det samme ikke tilfældet når det handler om videokonferencetjenester. I Signal bruges end-to-end kryptering, hvilket betyder at kommunikationen er helt sikker. De bedste videokonferencer bruger godt nok kryptering, men kun i trafikken frem og tilbage mellem applikationen på telefon eller computer og tjenestens server. Det betyder at man hvis man ejer serveren også kan se det indhold der sendes. Spørgsmålet er så om man gør det.

Det betyder i sidste ende at man bliver nødt til at stole på den udbyder man vælger – eller vælge en udbyder man stoler på. Og hvem kan man stole mere på end en selv? Med Jitsi kan man hurtigt hente og opsætte sin egen server til videotjenesten – så er det bare spørgsmålet om dem du gerne vil have til at bruge din fine nye tjeneste også stoler på dig!

Udover at man selv forholdsvis let selv kan opsætte og drive videokonferencer er Jitsi også Open Source, og det betyder at der er mange der kan være med til at udvikle systemet, men også at kildekoden er tilgængelig og derfor at alle kan være med til at opdage hvis der sker noget der ikke burde ske med data. Det er med andre ord en ret god garanti mod at systemet snager i data.

Heldigvis behøver man heller ikke at drive sin egen server for at kunne bruge Jitsi, for miljøet bag udviklingen af systemet driver også en ganske pålidelige server selv på meet.jit.si. Og det er et godt sted at prøve systemet. Det første man møder er en skærm med noget der ligner et søgefelt. Her kan man hurtigt skrive hvad man vil have møderummet skal hedde og trykke GO – så har man oprettet et rum og så skal man bare dele linket. Man behøver med andre ord ikke en konto eller et login, man kan bare gå i gang. På den måde er det endnu lettere end Whereby som vi skrev om den gang det hed Appear In. I det nye rum kan man selvfølgelig også sætte kodeord på og lave lidt styring af hvem der har adgang, ligesom tjenesten tilbyder mange af de ting der efterhånden er standard i videokonferencesystemer, som deling af skærm og programvinduer, tekstchat og ikke mindst muligheden for at række hånden op.


Del med dit netværk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *