Koder på mange måder

Del med dit netværk

Koder og gåder har altid været dragende for mange og kan være en spændende måde at arbejde med mange forskellige fagligheder. Koder kan både bruges til at skjule budskaber og til at gøre det lettere at kommunikere – som man for eksempel gør når man bruger morse til at sende budskaber med lys.

Morse og simple koder

For nylig havde den lokale spejdergruppe lavet en række lumske kodeoopgaver hvor man både skulle læse baglæns og se prikker som streger og omvendt. I løsningsarbejdet var den fine lille tjeneste Kodemaskinen helt uundværlig, selv for en gammel spejder der stadig kan en del af morsekoderne på rygraden. Udover at tilbyde at kunne både gå fra morse til tekst og fra tekst til morse har kodemaskinen også en række andre simple kodevarianter som man kan muntre sig med.

Fra Enigma til hashing

Efter at have løst kodeopgaverne og vundet flødeboller skyndte jeg mig at lave en ny kode. Her skulle flere koder i spil og der blev brug for en ledetråd eller to. Til disse koder brugte jeg, udover Kodemaskinen, en virkelig god kryptering og dekrypteringstjeneste der hedder Cryptii. Cryptii tilbyder en lang række kryptering og dekrypteringer, transformationer og visninger – både gamle sindrige kodesystemer som tyskernes Enigma fra 2. verdenskrig til moderne hashfunktioner som MD5 og SHA.

Det virkelig smarte er at man kan sætte de forskellige tekster, tranformationer og visninger op i rækkefølge og så arbejder maskinen dem fra venstre mod højre igennem. Det betyder at man kan starte med en tekst, kryptere den med en cæsarkode og få den ud som ASCII-værdier eller hulbånd.

Det betyder også at man kan bruge tjenesten til at arbejde med en række af de principper der ligger bag sikkerheden (eller manglen på samme) i vores moderne computersystemer – fra login til wifi-koder.

En lille udfordring

Spejderudfordringen blev løst og flødebollerne er dermed vundet, men har du lyst til at prøve kræfter med udfordringen kommer udfordringen her:

qqukb auggc gvnmi crkop bkfyh wxnrx jqcbx gugjk ofplo tchjw cdpwl kzkul fqhuj bdlah egrvp qzgiv evufr rpreb kjsti ekgpf yeyon jcwqu bwmpp cvvrk zyvvy evwlk pfrou xmwuc tprid cjwai saksi linjp qyktr uvtxw fcivk wrfok flhou frcwb tffcf humov tsyju cibam wjddc xrzhc vgceq xxizw brqpi mlpna mqtrb qxpyn lbfhm jauuv qmcpz yzzbh tvhpw apylr sdrlz apnsi qmzbx s

Da den er en temmelig svær opgave er der lidt hjælp at hente i en lidt mere klassisk kode som du ser på billedet.

Det gør heller ikke noget du har styr på historie, kender Bismarchs søster på havet og husker at indstille til romertal 4…

Held og lykke med koden. Der er som sagt ikke flere flødeboller, men derfor kan man jo stadig kæmpe om æren…


Del med dit netværk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *