Det handler om forespørgsler

Del med dit netværk

Det er som om vi vælter os i kunstige intelligenser. Fra billedgenerering med DALL E 2 eller Midjourney og til samtalerobotterne med ChatGPT som det helt store dyr i åbenbaringen, er vi i den seneste tid blevet lige dele imponeret og forskrækket over udviklingen.

Men det at der er kommet et værktøj baseret på kunstig intelligens gør ikke at vi automatisk bliver mestre i at bruge det. Vi skal både lære at anvende værktøjerne og lære om konsekvenserne, som Mikkel Aslak også har skrevet om. Men hvordan bruger man egentligt værktøjerne? Og det at vi netop skal lære at bruge værktøjerne og vi styrer dem er også en pointe. Det er ikke den kunstige intelligens der skaber billeder eller tekst. Det er mennesker der bruger et værktøj til at skabe billeder eller tekst, som også  brugeren Asbjørn skrev på Mastodon:

Kunstig intelligens er jo bare et værktøj som mennesker bruger!

Det handler om promts

Hvad enten vi er ved at lave billeder eller er ved at få skrevet en længere afhandling kræver det vi spørger korrekt for at kunne få et brugbart svar. Det er altså et spørgsmål om hvordan man skriver de forespørgsler – eller promts – som den kunstige intelligens bruger som input. Der er naturligvis stor forskel på de forskellige værktøjer og hvordan vi bruger dem. For nylig handlede, den i øvrigt udemærkede podcast, DataSnak om netop prompting og det er bestemt et lyt værd. Ellers kan du måske blive bedre til at bruge ChatGPT ved at se de nedenstående 10 gode råd fra twitterbrugeren Rob Lennon:

  1. Bed ChatGPT om at påtage sig en rolle. Skab indhold eller samtaler mens den er i den rolle.
  2. Udfordr den konventionelle fortælling. Bed den komme med argumenter imod eller eksempler der går imod den konventionelle visdom.
  3. Brug åbne og abstrakte forespørgsler. Bed om få digte eller beskrevet følelser.
  4. Ultra-brainstorm. Ideer og lister er ofte generiske og forventlige. Bed i stedet om at den prioriterer ukonventionelle ideer og nye vinkler.
  5. Brug dine egne tekster som input. Bed den analysere en tekst og ud fra denne skabe nyt indhold.
  6. Tilføj indhold som der tages udgangspunkt i. Bed om at få svar eller indhold med udgangspunkt i eksisterende indhold du giver den.
  7. Forskellige perspektiver. Bed om at få forskellige perspektiver på en opgave eller et emne – for eksempel både fra elever, lærere og forældre.
  8.  Brug forskellige stilarter. Bed for eksempel om få svaret som satire eller ironi.
  9. Få forskellige formater. Bed om at få output som mindmaps, punktopstillinger, overtalende tekster eller andre formater eller genrer.
  10. Brug målgruppe. Fortæl ChatGPT hvem der er modtageren for indholdet. Fortæl den hvad konteksten skal være.

Selvom der er ligheder er der også stor forskel på om det er som statsminister eller som virksomhedsleder at der skal argumenteres for at vi skal arbejde mere. Forespørgsler (promts) er noget vi skal lære for at kunne anvende kunstig intelligens på en intelligent måde.


Del med dit netværk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *