- Prøv selv på tome.app.
Tome – interaktive præsentationer med kunstig intelligens
Tome er et online præsentationsprogram. Hvor det for alvor adskiller sig er den indbyggede brug af de kunstige intelligens algoritmer Dall-e og GPT3. Det betyder at man ved hjælp af en forespørgsel (prompt) kan få skabt både tekst og billeder til sin præsentation.
Online historiefortælling
Egentligt er Tome endnu et “online-first” præsentationsprogram. Det kan alle de gode ting som netop et program der er født online kan. Det kan naturligvis deles og præsenteres online. Det understøtter en lang række formater og visninger af medier. Og det integrerer med en lang række andre medieværktøjer og mediesamlinger.
I Tome hedder en præsentation en fortælling. Når man bruger Tome til at bygge en fortælling i hånden, minder det dog om andre præsentationsprogrammer. Man tilføjer og trækker rundt på elementer og opbygger sin fortælling. Når man er færdig, kan man dele den med andre.
Autogeneret præsentation
Der hvor Tome for alvor adskiller sig er integrationen med GPT3 (den kæmpe sprogmodel som blandt andet bliver brugt af ChatGPT) og Dall-E 2. Det betyder at man ved at lave en forespørgsel kan få skabt en hel præsentation: Både titel, opbygning, tekster og billeder.
På samme måde som med ChatGPT kan man lave toninger og begrænsninger i den forespørgsel man skriver og på den måde få skabt en fortælling der går i en bestemt retning eller har en særlig tone.
Da GPT3 kan forstå dansk kan man lave danske fortællinger med danske forespørgsler. Desværre kan Dall-E 2 ikke forstå dansk, så skal man have passende illustrationer kræver det at man bruger engelsk.

Gratis for EDU
Man kan oprette en gratis konto på tome.app, men man har et begrænset antal “ai-tokens”. Det betyder at der er en begrænsning på hvor man præsentationer man kan lave om måneden. Tome har allerede været ude med muligheden for at få uddannelseskonto, men det er lige nu begrænset til brugere med en .edu mailadresse. Men det peger på at folkene bag udemærket ved at der er et potentiale for et marked i undervisningsverdenen.
Fremtidens redskaber
Microsoft har allerede fortalt at de også arbejder på at integrere kunstige intelligens algoritmer i fx powerpoint. Her kender man allerede muligheden for at få forslag til design, men fremover vil man kunne skrive forespørgsler eller bruge det indhold man har skabt til at få lavet illustrationer. I den kommende tid vil vi se flere og flere redskaber som i et eller andet omfang giver brugeren meget avancerede muligheder ved brugen af AI.
Skabt af en kunstig intelligens eller skabt med en kunstig intelligens
De nye muligheder giver også nye udfordringer. Der er en masse overvejelser om big tech, bias og dataopsamling. Der er også spørgsmålet om vi bruger værktøjerne til at springe over hvor gærdet er lavest – en slags præsentationens svar på færdigretter – eller om vi bruger dem som værktøjer til at kunne lidt mere – som når vi køber færdig fiskefars som udgangspunkt for de hjemmelavede fiskefrikadeller.
Værktøjer som Tome giver muligheder for at idegenere, skabe et udgangspunkt eller forfine dele af en fortælling, men det giver også mulighed for at skabe en færdig præsentation som man som man slet ikke forholder sig til. Som Tome selv skriver i et nyhedsbrev:
AI betyder ikke du skal gå på autopilot eller lade andre lave dine lektier. Vi ser Tomes AI som en samarbejdspartner der hjælper dig med at finde den rigtige illustration eller de rigtige ord til at ramme din pointe bedst.