Replit – IDE med AI-hjælperytter

Del med dit netværk

Replit er et online softwareudviklingsmiljø. Et såkaldt IDE (Integrated Development Enviroment). Det betyder at det er et værktøj som bruges til at udvikle software. Den slags findes der mange af, men Replit understøtter en meget bred mængde programmeringssprog. Desuden er det både gratis som personligt værktøj og ikke mindst i en undervisningsversion. Sidstnævnte overholder endda GDPR. Endelig har Replit en (ikke gratis) AI-hjælperytter ved navn Ghostwriter der kan klare en stor del af kodeopgaven ved programmering.

En elev har afleveret sin kode. Både skrivning af programkoden og afviklingen af det foregår i browseren. I undervisningsversionen kan man også aflevere og læreren kan kommentere på koden.

En af de store udfordringer med at lære at programmere er hvor man skal gøre det. Man skal have et program til at skrive sit program. Man skal også have et program der kan afvikle programmet eller kompilere det til et program der kan køre direkte i styresystemet. Det hele kan heldigvis flyttes online, som man for eksempel kender fra Makecode til at skrive programmer til Microbit og andre enheder. Replit er et meget omfattende værktøj der kan bruges både af professionelle og elever. Replit indeholder også muligheden for at forbinde direkte til GitHub og dele og udgive sin kode. Replit tilbyder en meget omfattende mængde af programmeringssprog og det hele kører i browseren. Både selve kodeskrivningen og afviklingen af denne.

Undervisningsversion

I den gratis version kan man det meste, men det kræver at man opretter en konto med e-mail og så rammer vi jo allerede problemer med GDPR. Heldigvis har Replit også en undervisningsversion. Man skal bare huske at angive at man har elever under 13 år. Så får man et registreringslink som eleverne skal bruge når de melder sig til. De skal så kun angive et brugernavn og et kodeord når de opretter en konto. Som underviser kan man så ændre deres kodeord når de har glemt det! Undervisningsværktøjet giver også mulighed for at stille opgaver og dele halvfærdig kode som eleverne kan arbejde videre med, ligesom man kan aflevere kode og som lærer kommentere den afleverede kode.

Spøgelsesforfatter

Endelig tilbyder Replit en integreret AI der kan hjælpe med at skrive kode. ChatGPT er ret god til at skrive kode, men her er kodeskriveren integreret med udviklingsværktøjet. Ghostwriter som værktøjet hedder er desværre ikke gratis, men det er ret imponerende hvad det kan klare. Arbejder man mere professionelt med at programmere er det som at få en assistent der kan stå for alle de trivielle opgaver. Det er endnu et godt eksempel på hvordan AI brugt direkte i et værktøj kan være med til at øge mulighederne for hvad og hvor hurtigt man kan skabe. Som hobby-programmør kender jeg godt til at bruge mere tid på Google og StackOverflow end på at skrive kode, fordi jeg ikke kan huske syntax eller en finesse ved opkobling til en database. Den slags kan Ghostwriter hurtigt klare, ligesom den kan teste og omskrive kode så den bliver bedre.


Del med dit netværk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *