Åbne materialer med Openverse

Del med dit netværk

Den åbne søgemaskine Openverse gør det let at finde billeder og lydklip med åbne licenser som Creative Commons og billeder uden rettighedsbegrænsninger (public domain). Søgeværktøjet hævder selv at det giver adgang til mere en 300 millioner billeder og lydklip og der arbejdes i øvrigt på også at tilbyde yderligere medietyper som video, tekst og 3D-modeller for gennem søgemaskinen at give adgang til alt det materiale der er tilgængeligt som public domain eller med en CC-licens.

Skriv hvad du leder efter og filtrer søgeresultatet efter hvad de skal bruge det til. Så kan det næsten ikke være lettere at finde billeder man rent faktisk godt må bruge.

Udover et meget overskueligt interface er det også meget let at filtrere resultaterne efter licenstype og hvordan det må anvendes.

Udover at brugen af søgemaskinen bør være en god vane, kan introduktionen til den også bruges som en god anledning til at tale om ophavsret.

Søgemaskinen er oversat til dansk, men det betyder ikke at alle metadata er oversat. Man får derfor i nogle tilfælde flere og bedre resultater ved at søge på engelsk. Bemærk i øvrigt at søgemaskinen ikke kontrollerer om licenserne er verificerede. Man skal således være opmærksomme på hvis nogen har taget et værk med ophavsrettigheder og uden tilladelse har offentliggjort det op under en CC-licens.


Del med dit netværk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *