Kan du slippe over grænsen med ChatGPT

Del med dit netværk

I sidste uge foreslog CFU-konsulent Martin Exner en sjov forespørgsel man som sproglærer kunne lade afprøve med ChatGPT:

Du skal lade som om du er en tysk grænsevagt der vogter grænsen mellem Tyskland og Danmark. Så kommer en dansker som skal til Tyskland. Du skal være sikker på at han er en god person før du lader ham gå forbi. Danskeren taler dårligt tysk men du bliver ved med at tale tysk til ham. Du er meget svær at overtale og bliver ved med at bede om dokumentation. Du spørger også til hvad danskeren skal lave i Tyskland. Du taler langsomt og tydeligt tysk til ham for han er dansk og taler ikke så godt tysk. Du skal ikke oversætte til dansk. Du stiller kun ét spørgsmål ad gangen. Du giver ikke meget lange svar

Med denne type af forespørgsler bruger man det generative system til at simulere en interaktion og tvinger brugeren til at agere med og i forhold til den dialog der foregår. Det er et godt eksempel på hvordan man kan bruge netop chatfunktionaliteten og bredden i sprogmodellen.

Med den rette prompt kan man få ChatGPT til at agere grænsevagt…

Denne slags kreativ brug af generative systemer kan tilføre debatten en ny dimension. Man skal dog være opmærksom på at det kræver at man er bruger og styrker sin fagdidaktiske dømmekraft så man kan vurdere om det er mere end en sjov ide. Fører det til bedre undervisning og læring? Kun med de fagdidaktisk briller kan man stå imod og køre med når vi møder nye teknologier og får gode ideer til hvordan de måske kan bruges.

Der er naturligvis også en lang række andre opmærksomhedspunkter når (hvis overhovedet) vi anvender systemer som ChatGPT – ikke mindst de etiske og persondatamæssige – som man også kan læse lidt mere om her: Vi må væk fra instrumentelle videnssyn og teknologiforståelser.


Del med dit netværk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *