Søg baglæns i træningsdata med Stable Attribution

Del med dit netværk

En af de mange udfordringer der er med generative systemer er hvor træningsdata kommer fra og ikke mindst hvad dem der har skabt værkerne der er brugt til træningen siger til. Når det handler om de store sprogmodeller er det efterhånden stort set al tekst på nettet de har brugt og også modellerne der kan skabe billeder har været ret langt omkring. En af disse er Stable Diffusion. Til forskel fra de fleste andre modeller har firmaet bag Stable Diffusion, Stability AI, været helt åbne omkring deres træningsdata, som kommer fra indsamling af billeder fra organisationen Laion der arbejder for åbne og tilgængelige træningsdata. Der har firmaet Chroma, der arbejder for forståelige og åbne kunstige intelligenser, brugt til at skabe tjenesten Stable Attribution. Tjeneste tager et billede (skabt med Stable Diffusion) og gennem en omfattende indeksering af træningsdata kommer der så en række bud på hvilke originalværker der har været brugt for at Stable Diffusion har kunnet skabe netop det billede der er fremkommet.

Det er jo let nok at lave et billede når først modellen er trænet – men hvor kommer træningsmaterialet fra?

Så kan man jo overveje om man skal give en eller anden form for kildehenvisning til dem der har lavet originalerne. Man skal dog være opmærksom på at tjenesten kun kommer med nogle af de billeder der har indgået i træningsdata og som har forskellige egenskaber der har været medvirkende i træningen

https://www.stableattribution.com/


Del med dit netværk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *