Den didaktiske generator
Den didaktiske generator er et eksperiment som en man finder på didak.dk. Her kan man hurtigt få hjælp til at lave træningsopgaver, lave forløbsplaner eller skrive tekster til elevernes arbejde. Det hele foregår ved at udfylde nogle bokse med emnevalg, fag og lignende eller valg (fx af klassetrin og uddannelsesniveau). Herefter spytter maskinen så det ønskede ud. Det kan man så efterfølgende hente til videre bearbejdning og deling.
Resultaterne er som så meget andet der skabes af generative systemet både imponerende, lidt skræmmende og temmelig ubrugeligt hvis man bare vil bruge det som det er. Generative systemer er baseret på maskinlæring og er i bund og grund (meget) avanceret statistik. Det betyder at de resultater man får bliver gennemsnitlige og dermed ret ubrugelige, med mindre man er i stand til at lave den helt rigtige forespørgsel hvor man får tvunget systemet til at reagere kreativt. Det betyder at man er kreativ i forespørgslen! Det kan være svært at huske og samtidig få alle forbeholdene med, så man for eksempel får et resultat der kan bruges på et bestemt klassetrin til et bestemt fag med alt hvad det indebærer. Her kommer de lidt mere specialiserede systemer som didak.dk er et eksempel på så til undsætning – lidt af vejen i hvert fald.

Den måde det foregår på, er at man i opsætningen af systemet, som kan være baseret på en generel sprogmodel eller hvis man har virkelig mange ressourcer en tilpasset eller endda unik specialiseret sprogmodel, laver en række bindinger. På didak.dk (og mange andre tjenester) foregår dette via en såkaldt pre-prompt. Det er den indledende del af en forespørgsel hvor man sætter konteksten og giver indledende instrukser eller vejledninger til det generative system. Der findes et hav af måder at gøre det på også uden et specialiseret system. Det er det vi går i for eksempel chatGPT når man indleder sin forespørgsel med “I det følgende skal du skrive dit svar på problemet som en kort historie der henvender sig til børn og unge på mellem 12 og 16 år…”.
Teknisk fungerer didak.dk ved at bagmanden har installeret websidesystemet WordPress (som i øvrigt også er det vi bruger på IT Torvet) med et plugin (AI Power) og lavet en række pre-prompts som sammen med brugerens input/instruktioner sendes til GPT3.5 Turbo, der så generere outputtet. Han skriver også selv på siden at den er en privat afprøvning af tekniske muligheder. Man kan derfor ikke regne med at værktøjet fortsat vil være tilgængeligt.
Ofte vil man, hvis man er god til at lave forespørgsler, kunne få bedre resultater med ChatGPT, men værktøjer som didak.dk er en let måde at få hjælp til opgaver – i dette tilfælde planlægningsopgaver som lærer. Men man skal huske at uden virkelig kreative forespørgsler for man virkelige gennemsnitlig planlægning – og endda med et noget mere amerikansk læringssyn end det vi traditionelt bedriver i Danmark.