Rummets lyde

Del med dit netværk

Hvis ellers tidsplanen bliver rykket (igen) er det på fredag at Andreas Mogensen tager afsted til ISS. Mens vi venter kan vi så besøger Sound of Space og komme lidt i stemning. Nu er det jo almindelig kendt at ingen kan høre dig skrige i rummet, da lyd ikke kan udbrede sig i vakuum. Derfor er rummet stadig ikke så stille som man måske forestiller sig. For selvom der ikke er nogen luft i rummet til at bære lyd, er der stadig forskellige former for lyde, der kan høres, når man udforsker universet.

Disse lyde kommer ofte fra forskellige himmellegemer som stjerner, planeter eller galakser. For eksempel udsender nogle stjerner og galakser radiosignaler, som vi kan opfange som en slags lyd, når vi oversætter dem til frekvenser, vi kan høre. Det er lidt som at omdanne radiosignaler til toner, vi kan lytte til.

Det er det man kan på siden Sounds of Space, der simpelthen er en samling af rumlyde – fra optagelser på Mars til konvertering af stråling fra solen.

12 lyde fra rummet til at komme i stemning med inden Andreas forhåbentligt tager turen i slutningen af ugen.

Det er vigtigt at bemærke, at disse “lyde” ikke rejser gennem rummet som lyd gør gennem luft. De bliver normalt oversat til elektromagnetiske bølger, som vi kan fortolke som lyd. Så selvom der ikke er traditionel lyd i det tomme rum, er der stadig en slags “lyd” i form af disse elektromagnetiske signaler, som vi kan opfange og konvertere til noget, vores ører kan opfatte.


Del med dit netværk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *