Scratch på mange måder
Hvis man interesserer sig for teknologiforståelse og leg med programmering er man helt sikkert stødt på Scratch: Et visuelt blokprogrammeringssprog hvor man kan samle kodeblokke og skabe programmer som især egner sig til interaktive animationer, små spil og historiefortælling. Der hvor Scratch bliver rigtig spændende er når man begynder at bruge udvidelser. Samlinger af blokke der giver adgang til en række særlige og lidt mere specialiserede funktioner. Scratch kommer med 11 udvidelser, bland andet udvidelser til en række Lego-robotter, til micro:bit, til brug af kameraet og ikke mindst en tegneudvidelse så scratch kan bruges som sit ur-ophav myresnak.
Da Scratch skal være sikkert at bruge kan man ikke hente og bruge udvidelser der ikke er godkendt og organisationen bag lukker ikke hvad som helst indenfor og når de går er det kun efter meget lange overvejelser, testning og sikring af udvidelsen. Det betyder det kan være svært at komme til at lege med de rigtig sjove og nye ting i Scratch. Men heldigvis er der masser af muligheder. For koden til Scratch er tilgængelig under åben licens og kan hentes på Github. Det betyder at man kan lave sin egen variant og så kan man selv bestemme hvilke udvidelser man vil have med. Det betyder at der findes et hav af varianter hvor grundkoden er den samme, men hvor der er nye og spændende udvidelser. Jeg har kigget lidt på forskellige udvidelser og hvad de tilbyder. Fælles for dem alle, undtagen Coding Lab, er at benyttes login. Man gemmer lokalt i browseren eller downloader sit program hvis man skal dele det. Det er i øvrigt også muligt med “den rigtige” Scratch, men her kan man vælge at oprette en bruger og dele sine kreationer med verden.

Coding Lab
Coding Lab er Skoletubes version af Scratch. De tilbyder de samme 11 udvidelser som standard-scratch, men fordi vi er i Skoletubes univers kan vi dele fra og til Skoletube og holde styr på elevernes login meget bedre. Det kræver så til gengæld abonnement på Skoletube.
Bricklife
Her er alle tilgængelige udvidelser til forskellige Lego-produkter samlet. Udover at give adgang til Lego Spike og Lego Essentials, er der også udvidelser så man kan interagere med figurerne fra Lego Super Mario, Duplo-tog og Lego Technic. Bricklife.com ligger i øvrigt i Japan og det eneste der tilbydes udover Scratch med Lego-udvidelser er en række links til at købe relevante men japanske bøger i den japanske version af Amazon.
Machine Learning 4 Kids
Machinelearningforkids.co.uk er et site hvor man kan lære en masse om maskinlæring og selv bygge. Den didaktiske opbygning af forløbene på hovedsiden er meget instruerende og ikke så undersøgende som Scratch er tænkt, men udvidelserne fungerer fint og giver en lang række nye muligheder – både for at interagere med de modeller man kan træne på selve siden og for at hente data fra en lang række tjenester fra vejret over wikipedia til spotify. Udover udvidelser til maskinlæring og datahentning er der også en ret imponerende samling af udvidelser til en række microcontrollere som Raspberry Pi, Picoboard og Arduino.
RAISE Playground
Her vi tilbage på MIT, hvor Scratch stammer fra, men bliver i maskinlæringsuniverset. Der er kun fire udvidelser, men de er alle interessante. De tre handler om at genkende hænder, ansigter og hele kroppe. De sidste er muligheden for at integrere direkte med modeller man selv har trænet på Teachable Machine.
I forhold til de to varianter der kan trænes og bruges til at lege med kunstig intelligens skal man passe på træningsdata. Husk ikke at træne modeller med billeder (eller tekst) som er personfølsomme.