SkoleGPT giver elever sikker adgang til generativ AI

Del med dit netværk

En af de helt store problemer i forhold til generative systemer har været manglen på muligheder for at udforske og eksperimentere sammen med eleverne. Udover at de fleste systemer opsamler en del data om deres brug, kræver de fleste også at man minimum er logget ind, hvilket er en udfordring i forhold til GDPR. Det er en problemstilling jeg har skrevet om før. Også viden.ai er der blevet peget på udfordringen, og i sidste uge lancerede de en test af en chatbot baseret på GPT 3.5 der kunne bruges i overensstemmelse med lovgivningen.

Det problem så man også hos Future Classroom Lab og CFU ved Københavns Professionshøjskole, som nu melder sig på banen med en løsning, der forhåbentligt kan være med at til at afmystificere generativ kunstig intelligens sammen med skoleelever og lærere over hele landet. Deres nye initiativ hedder SkoleGPT og har en chatinterface som det kendes fra ChatGPT. Systemet er baseret på sprogmodellen LLAMA2 fra Meta, som stilles til rådighed på Open Source vilkår. Modellen køres på en server i EU og der gemmes ikke data ligesom der ikke benyttes login. Det betyder at systemet ikke kræver personfølsomme data for at kunne anvendes. Man skal naturligvis stadig være opmærksom på hvilke forespørgsler man laver, så man ikke på den måde kommer til at afgive personoplysninger, men selvom data behandles så gemmes der ikke noget. Så selv om man måske træder lidt ved siden af er systemet temmelig sikkert at bruge.

Udover selve chatinterfacet er det også planen at SkoleGPT skal indeholde en række ressourcer til arbejdet med generativ kunstig intelligens – både i forhold til at anvende den som et værktøj, i forhold til at lære at bruge systemet (og skrive gode forespørgsler) og som genstandsfelt for undervisningen, hvor man kan undersøge ting som etik, bias og andre udfordringer der kan gemme sig i store sprogmodeller.

Interfacet i SkoleGPT ligner det man kender fra ChatGPT og er lige til at gå til.

SkoleGPT er et udviklingsprojekt og der er masser af ideer, men man vil gerne have brugerne – elever og lærere – til at bidrage. Projektleder Martin Exner fra Future Classroom Lab håber at der er mange der vil udforske mulighederne og bidrage med ideer til gode forespørgsler. Han understreger at vi ikke skal lukke øjnene overfor ny teknologi, men turde udforske den:

“Vi kan enten lukke øjnene for den og lade som om teknologien ikke er tilstede i klasserummet. Så bliver det et tabu og fy fy. Vi kan også tage den med ind og kigge på dens potentialer som læseven, opgavementor og talepartner. Så opstår der heller ikke et kæmpe skel mellem hvordan skolen og elevernes livsverden ser ud – for slet ikke at tale om det samfund de kommer ud i når de bliver voksne”

SkoleGPT er netop gjort tilgængelig i en tidlig prototypeversion og det bliver spændende at se hvordan der vil blive taget imod. Om alle omstændigheder er det spændende at der endelige begynder at komme alternativer der gør det muligt at udforske og undersøge muligheder og udfordringer ved sprogmodeller sammen med eleverne uden at bryde reglerne. Nu kommer så den store og spændende opgave at se om der kan komme gode opgaver og aktiviteter der anvender mulighederne og giver mulighed for bedre læring.


Del med dit netværk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *