Generativ hjælp til læsning: Læs og forstå

Del med dit netværk

Jeg skrev for nylig om at bruge SkoleGPT til at skabe personaliserede historier. En anden måde vi kan arbejde med generative systemer i forhold til læsning er til læseforståelsen af det læste.

Ligesom man kan bruge specialiserede værktøjer som Den didaktiske generator, TeachmateAI og QuestionWell til at lave forståelsesspørgsmål til en tekst, kan ChatGPT også levere. Det er nemlig ret let at lave læs og forstå spørgsmål til korte tekster eller til udgivne værker (som måske/måske ikke er en del af træningsdata).

Man kan selvfølgelig bede om at få multiple-choice spørgsmål, men jeg finder det mere interessant med mere åbne spørgsmål der kræver lidt mere overvejelse.

Med lidt ældre udgivelser behøver man faktisk ikke have teksten med i forespørgslen. Om det så er fordi sprogmodellen er trænet på mange eksempler på spørgsmål til den givne tekst eller fordi den rent faktisk også er trænet på teksten må vi lade ophavsretsadvokaterne slås om…

Man kan selvfølgelig også bede om at få nogle mere generelle spørgsmål som kan bruges til en samtale om den tekst eleven har læst. Her bliver det især interessant når man enten som lærer, skolebibliotekar eller forælder ikke nødvendigvis selv har læst den bog som eleven netop har afsluttet. Generative systemer er ret effektive til denne type opgaver, ikke mindst når man gerne vil kunne tale med eleverne om den frilæsning de har gang i.

Åbne spørgsmål til en læser af en bog du ikke selv har læst kan man også få hjælp til…

Træningsdata i sprogmodellen i SkoleGPT, gør at dette værktøj desværre ikke er det bedste til at løse opgaven, men den gratis udgave af ChatGPT kan faktisk løse opgaven ret overbevisende.


Del med dit netværk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *