En venlig gentagelse

Del med dit netværk

Nogle ting er så vigtige at det ikke gør noget at de bliver gentaget. Vi har tidligere skrevet om at privatliv og data er noget vi skal værne om og beskytte. Det er noget der altid gælder, ikke mindst når vi taler tjenester og services der kræver man uploader forskellige data til databehandling som kan være meget privat – som for eksempel dit ansigt til en tjeneste der kan lave ansigtsudskiftninger (face swaps) i en video. Så skal man naturligvis være meget bevidst om at man deler det eller de billeder man anvender med en tjeneste der måske gemmer det og bruger det til andre ting.

Vi forventer faktisk at dette er helt almindelig viden blandt vores læsere. Det er naturligvis ikke altid helt sort/hvidt og nogle ting bevæger sig på kanten. Vil man som underviser være helt sikker på at man ikke gør noget forkert, bruger man kun tjenester hvor der foreligger en databehandleraftale. Det er ikke det samme som at man kan være sikker på data, da man jo så stoler på sin DPO (Data Protection Officer). Men man kan have ryggen fri.

Virkeligheden er dog ofte mere nuanceret.

Det betyder at vi skal bruge vores sunde fornuft. Tjenester som kræver login for at have adgang og kræver man anvender sin mailadresse for at oprette login er no-go til skolebrug. Vi kan ikke give vores elevers personoplysninger videre uden en databehandleraftale. Vi kan godt give vores egne (hvis vi vil) og derfor kan vi godt oprette en brugerkonto til os selv.

Det er derfor vi godt kan lave Kahoots! til vores elever, men vi kan ikke lade dem selv oprette dem, for så skal de have en konto og afgive en mailkonto for at logge ind. Så vi kan lære dem at lave Aha-Slides (hvis vi har et abonnement hos Skoletube).

Hvis det så giver os mulighed for at oprette adgange til eleverne kan vi også gøre det, så længe tjenesten ikke bruges til at databehandle persondata. Vi kan altså stadig ikke bruge en tjeneste til billedbehandling til at behandle billeder af eleverne selvom man ikke skal oprette et login. Men vi kan godt bruge den til at redigere et billede af stilleben eller et landskab.

Det er vigtigt. Men det er altså også noget vi tillader os at regne med at du allerede ved og forholder dig til.

Derfor skriver vi det ikke hver gang vi præsenterer en tjeneste. Nogen gange nævner vi det eller antyder det. Andre gange ikke. Men når vi omtaler en tjeneste og fortæller hvordan den virker eller hvad den kan, er det altså det der er i fokus. Det betyder ikke at databeskyttelse og privatliv ikke er vigtigt. Det er bare ikke i fokus. For vi regner med at det ved du godt. Det kan du godt forholde dig til. Derfor siger vi det ikke hele tiden.

Så tak for at være en dygtig underviser der gør dit bedste for at passe på dine elevers data. Så behøver vi nemlig ikke at minde dig om det hele tiden 😉

Lærer sidder ved computeren og overvejer datasikkerhed. Pixelart. DallE.


Del med dit netværk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *