Kunst der udforsker grænsen mellem menneske og maskine

Del med dit netværk

På fredag afholdes der fernisering på Københavns Professionshøjskole (KP), hvor et nyt kunstværk af Cecilie Waagner Falkenstrøm afsløres. Værket sætter fokus på samspillet mellem kunstig intelligens og menneskelige værdier inden for de professioner, som KP uddanner til. Værket vil de næste tre år pryde indgangspartiet ved Campus Carlsberg og forhåbentligt opfordre til diskussion og refleksion.

Projektleder Morten Raahauge Philipps understreger værkets betydning:

“Cecilie Waagner Falkenstrøm, en internationalt anerkendt AI-kunstner, udforsker ofte det dynamiske forhold mellem menneske og maskine. Hendes evne til at indfange almenmenneskelige og kulturelle symboler i en digitaliseret verden er bemærkelsesværdig.”

Morten fremhæver to af Falkenstrøms tidligere arbejder, som eksempler på hendes tilgang. “An Algorithmic Gaze” (mere om værket på https://www.artificialmind.ai/projects/an-algorithmic-gaze) udfordrer vores forståelse af normalitet og bias i algoritmer. Et andet værk, “A Faustian Friendship” (mere om værket på https://www.artificialmind.ai/copy-of-projects/a-faustian-friendship), stiller spørgsmålstegn ved vores forhold til teknologi, hvor brugeren indgår en ‘vennekontrakt’ med en interaktiv installation.

Ideen med det nye værk, er at opfordre besøgende til at reflektere over, hvordan AI og digitale teknologier influerer på fag som pædagogik, sygepleje og jordemoderkundskab. “Kan vi holde fast i de vigtigste værdier i mødet mellem mennesker?” spørger Jakob Aagaard Harder, dekan for Det Lærerfaglige Fakultet, og tilføjer: “Det er essentielt at skubbe til vores studerendes syn på digital teknologi, så de forholder sig reflekteret og kritisk til den digitale udvikling.”

Cecilie Falkenstrøm ved et besøg i Future Classroom Lab i december 2021.

Værkets skabelse har været et samarbejde mellem kunstneren, studerende, undervisere og lokale borgere. De har sammen udforsket etiske og eksistentielle spørgsmål ved brugen af kunstig intelligens inden for velfærdsprofessionerne.

Morten reflekterer over værkets placering: “Det nye værk skal opføres i hovedindgangen på Campus Carlsberg som en lysinstallation. Det bliver et fysisk og tankevækkende rum, der inviterer til at undersøge samspillet mellem maskine og menneske.”

Åbningen den 22. marts vil byde på taler med kunstneren Cecilie Waagner Falkenstrøm, samt indlæg fra KP’s rektor Anne Vang og dekan Jakob Harder. Arrangementet, der er åbent for alle, giver en spændende mulighed for at engagere sig i debatten om hvilken rolle kunstig intelligens har og kan få i velfærdssamfundet.

Forud for ferniseringen har 600 lærerstuderende og 40 undervisere, udviklere og forskere været dybt involveret i en festival om teknologiforståelse, der kulminerer i denne begivenhed.

Morten Raahauge afrunder

“Værket er ikke blot en visuel oplevelse, men en platform for vigtige samtaler og debat. Vi kender endnu ikke værkets endelige form, men dets indflydelse vil være dybtrækkende. Vi planlægger også at udvikle undervisningsmaterialer og en minidokumentar om værkets tilblivelse.”

Ferniseringen finder sted fredag den 22. marts 2024 klokken 15.00  – 17.00 på Campus Carlsberg, Humletorvet 3, Receptionen, 1799 København V


Del med dit netværk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *