Mere kvalitetspap i skolen

Del med dit netværk

Påsken står for døren. Det betyder traditionelt, at vi skal i gang med havearbejdet, men påsken falder tidligt, og vejrudsigten er måske ikke den bedste. Når du så vælger at være inde, kunne det være, du skulle lade skærmen være og i stedet kaste dig over noget kvalitetspap og nogle gode brætspil. Det kan måske også give dig lyst til at spille noget mere i forbindelse med skolen, men hvordan kan man komme til at gøre det, så det bliver en læringsoplevelse og ikke bare ren hygge?

Bare rolig. Der er god hjælp at få. På Lærfest i forrige uge var en af udstillerne den helt nye forening, Brætspilsbureauet. Brætspilsbureauet er en non-profit forening, der har til formål at udbrede brugen af brætspil for at øge læring og trivsel i uddannelserne. Brætspilsbureauet er altså en forening, og de forventer at kunne åbne op for medlemsskaber i løbet af i år. Foreningen har spilprofessor Thorkild Hanghøj som formand.

First Player, Thomas Vigild, havde travlt med at udbrede glæden ved kvalitetspap under den nyligt overståede Lærfest i Bella Centeret (Foto: Brætspilsbureauet)

Jeg tog en snak med daglig leder – eller First Player, som foreningen kalder det – Thomas Vigild om bureauet og hvad de gerne vil opnå.

Vi vil gerne have mere godt pap ud i skolerne.
– Thomas Vigild

Thomas fortæller at det handler om at gode spil med læringsmuligheder skal ud i skolerne. Det handler ikke om spil lavet til læring, men om gode spil, som med den rette didaktiske rammesætning rundt om selve spillet kan give unikke læringsmuligheder. “Forhåbentligt kan man både lære noget mens man spiller spillene, men også udvide sin spilforståelse og sit spilrepertoire” fortæller Thomas, “Det handler om at vi forhåbentligt kan blive bedre til at bruge spil som en kommunikationsform og kende til andre måder at bruge det på en quizspil og matador”. Det handler altså om at gøre spil til en kultur og en formidlingsform som eleverne kan bruge i deres egne projekter.

Brætspilsbureauet arbejder med at udvikle spilpakker. En spilpakke består dels af en samling forskellige spil der kan bruges til at understøtte en bestemt læring samt en rammesætning rundt om spillene. Der er spil nok til at en hel klasse kan spille samme spil på samme tid. Thomas understreger at man håber at det bliver både let og billigt for skolerne at komme i gang, blandt andet ved at få fondsstøtte og ved at Brætspilsbureauet kan få spillene væsentligt billigere end det de koster i almindelig handel. Endelig håber man på at spilpakkerne også kan gøres tilgængelige til udlån gennem CFU.

Endelig fortæller Thomas at foreningen gerne vil have spilagenter. Medlemmer som kan komme ud til skolerne eller events på det lokale bibliotek og på anden vis være med til at udbrede den gode fortælling om brætspil.

Den første pakke handler om samarbejde og indeholder spil som The Mind, Den Forbudte Ø og Trial by Trolley, og den didaktiske indpakning er lavet som e-bog, som kan hentes på foreningens hjemmeside. Pakken forventes at være klar til salg i slutningen af april, men 20 heldige skoler kan allerede glæde sig over at være hurtige og modtager pakken på baggrund af en donation fra brætspilsimportørerne Asmodee og Spilbræt.

Det er ikke kun i skolerne, at spillene gerne må få lov at fylde mere. Også i den organiserede fritid, i frikvarter og klubber, vil man gerne udbrede spilglæden, fortæller Thomas og slutter af:

Vi håber jo også, at elever og lærere tager spiloplevelsen med sig hjem. Så vi kan få flere til at spille hjemme og få en endnu bedre spilkultur i Danmark.
-Thomas Vigild

Så tag opfordringen op, og brug noget af din påske med pap og terninger.


Del med dit netværk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *