Al verdens LEGO i din stue – med Studio 2.0

Del med dit netværk

Af Espen Andersen

I min barndom var LEGO kun for børn. Og det var kun til leg. Nu er det børn og voksne i alle aldre. Og det bruges ikke kun til leg og underholdning. Det er også blevet lovlig pynt i designerhjem – og ikke mindst bruges det flittigt i undervisning og ledelsesudvikling.

Og her kan det begynde at handle lidt om software; Forestil dig, at du har verdens største klodskammer, med alverdens LEGO-klodser, i alverdens farver og i uendelige mængder. Det er nok lidt over budget for de fleste af os. Med mindre vi vælger at downloade et stykke gratis software der hedder Studio 2.0 fra hjemmesiden Bricklink. Programmet kan hentes både til Mac og Windows.

Det er kort fortalt et 3D design-program, hvor man bygger med LEGO. Jeg har prøvet flere andre 3D tegneprogrammer, f.eks. Sketcup. Og det er min oplevelse, at jeg meget hurtigt kom til at bygge meget mere komplekse ting med LEGO. Måske fordi jeg på forhånd havde en positiv forventning om, at jeg allerede kunne bygge med LEGO. LEGO virker for mange som naturlig motivation.

Nogen bruger Studio 2.0 det til at bygge de LEGO-sæt de ikke har råd til at bygge, eller ikke har plads til. Andre bygger deres egne designs. Det som AFOLs kalder MOCs (Adult Fan of LEGO kalder My Own Creation). Ved en hurtig søgning på nettet vil du kunne se hvor vilde ting der er nogen der laver.

Interfacet i Studio 2.0 tilbyder mange muligheder men der er heldigvis masser af hjælp at finde

I gang med Studio

Hvis man ikke lige ved hvad man skal bygge kan man jo altid starte med en lille opgave ud fra en simpel byggevejledning. Alle bygningsmanualer på LEGO kan findes på nettet. Derfra kan man jo gå videre med at lave byg-selv-opgaver, og begrænse/udvide med f.eks. Antallet af klodser og farver og byggetema. Når man er blevet god til de basale ting kan man gå videre med andre funktioner. Man kan f.eks. forme sine egene LEGO-kloder, påsætte billeder og tekst på sit byg. Og endelig kan man automatisk skabe et lego-byg ud fra et billede.

I skolesammenhæng kan man bruge værktøjet til at bygge virtuelle modeller i projekter og fag.

Når man er færdig med sit byg, så kan man vælge forskellige ting. Studio 2.0 kan både generere foto og video, så det kommer til at ligne rigtige LEGO-klodser. Man kan selv vælge vinkler, belysning, og om klodserne skal være nye eller brugte.

Endelig kan man også generer en indkøbsliste, som man kan eksportere til Bricklinks markedsplads, som automatisk kan finde frem til de sælgere, der sælger de LEGO-klodser der skal til dit eget sæt. Så kan du altså også bygge dit eget LEGO-sæt i virkeligheden. Men det nok mere til den private brug!

Værktøjet tilbyder en række forskellige måder at præsentere den færdige kreation på. Klik på billedet for at se animationen at klodserne der bygger modellen.

Hvordan lærer man det?

Der er næsten uendelige hjælpemuligheder. Bricklink har deres egen help-disk og forum. Der er selvfølgelig grupper på Facebook. Og mange how-to videoer på YouTube. Men programmet er ret intuitivt og enkelt, så man kommer langt med bare at prøve sig frem.

I starten bruger man en del tid på at finde de rigtige klodser. Men der er både en god søgefunktion, gode kategori-opdelinger, og en overskuelig billedoversigt.

Hvad kan man lære?

At bygge 3D i et softwareprogram træner i høj grad de spatiale færdigheder. Og træningen kan gå begge veje. Man kan bygge noget man forestiller sig. Eller man kigger på noget man skal bygge. Sværhedsgraden kan skrues fra helt let ved at vende en klods rigtig til uendelig svære byggerier med bevægelse.

Og da man kan bygge alt, er det kun fantasien der sætter grænser for hvad man kan bruge det til. Og der er i hvert fald ingen tvivl om, at det styrker vores kreativitet.

Pas nu på, hvis man først kommer i gang risikerer man at blive grebet af det!

Espens lodsbåd. Udover at bygge med virtuelle klodser sejler han også i virkelighedens lodsbåde. Modellen kan findes på LEGO IDEAS.

Artiklen er skrevet af Espen Andersen der oprindeligt er uddannet lærer fra N. Zahles Seminarium og i dag arbejder i DanPilot der sørger for lodsservice til skibsfarten. Sin glæde ved både LEGO og sejllads har Espen kombineret i en model af en dansk lodsbåd som kan findes på LEGO IDEAS. Huske at stemme! Bricklink er i dag ejet af LEGO. De købte det i 2019 af den koreanske iværksætter Jung-Ju ”Jay” Kim for et hemmeligt beløb. Men de fik på daværende tidspunkt adgang til et univers af over en million voksne LEGO-fans fordelt over 70 lande. Artiklen eller forfatteren er ikke sponsoreret af LEGO.


Del med dit netværk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *